איך מבצעים הדברת חולדות?
למרות שהן מעוררות ברובנו סלידה קשה, אי אפשר שלא להעריך את האינטליגנציה המפותחת של החולדות: הן רצות, מטפסות, קופצות די גבוה ואפילו שחייניות מעולות, משתמשות בשפמן ובקולן על מנת לנוע היטב בחשכה ויודעות כיצד לחמוק מהאדם כמעט ללא כל קושי.
התכונות הטיפוסיות הללו הן שהופכות את החולדות לקשות להדברה, שלא בהכרח נתפסות במלכודת הראשונה או נעלמות לתמיד מהשטח.
ולכן הפתרונות שפותחו נגד חולדות מחולקים לשניים: הצבת מלכודות סביב ובתוך הבית המיועדות להתמודדות נקודתית עם חולדה אחת ועד כמה חולדות, או פיזור רעלים במיקום חיצוני כדי למגר אוכלוסיית חולדות גדולה.
תיבת האכלה לחולדות: האמצעי הנפוץ מכולם
לא פעם תוהים אנשים פרטיים שמשתמשים במלכודת, איך זה שהחולדה כלל לא נתפסת בה ולא "נופלת בפח" על אף הפיתיון הטעים שהונח בה. ובכן, אחת הסיבות המרכזיות לכך היא התעסקות עם המלכודת ללא כפפות: החולדה מריחה מצוין את ריח האדם מהמלכודת ולכן מתרחקת ממנה אוטומטית.
במצב כזה וככל שהחולדה מוסיפה להתרבות, כבר יהיה קשה לטפל בה באמצעות מלכודת והפתרון הבא יהיה תיבת האכלה. זהו למעשה מתקן סגור עם פתח כניסה ויציאה, המאפשר לחולדות שנמצאות בסביבה לאכול מפיתיון מורעל שמצא בפנים.
הרעל בו משתמשים מכיל מנגנון השהייה של 72 שעות, מה שמתגבר על היכולת התבונית של החולדות לזהות חולדה מתה בסביבת תיבת האכלה ולקשר את סיבת התמותה למה שנמצא בתוכה.
באמצעות רעל זה, החולדה לא מתה מיד אלא ממשיכה בשלה למשך יום-יומיים נוספים, מה שמונע מיתר החולדות במקום לקשר בין האכילה לתמותה שלה. בנוסף, ישנם רעלים שמוסיפים להשפיע גם לאחר מות החולדה, כך שהאוכלוסייה במקום תסבול מהרעלה משנית.
האם מדביר חולדות יכול להשתמש בדרכים הומניות?
למרות שפעולות ההדברה נקשרות בעיקר לחיסול ממוקד של אוכלוסיית החולדות, קיימות דרכים הומניות ורגישות יותר לטפל בחולדה, שמתאימות למקרים של חולדה בודדת בתוך הבית, מספר חולדות שמתרוצצות בחדר הפחים או מטעמי מיגון והרחקה כפתרון מניעתי.
במצבים אלה, משתמשים בסוג ספציפי של מלכודת בשם "מלכודת כלוב", המאפשרת ללכוד את החולדה ללא פגע ולשחרר אותה לאחר מכן בשטח פתוח. גם אל מלכודת הכלוב אפשר להוביל באמצעות פיתיון, רק שהפעם הוא איננו מורעל.
וכך ברגע שהחולדה תחצה את המלכודת, הדלת שלה תיסגר. כדי להבטיח את שלום החולדה עד לשחרורה מומלץ להשאיר בכלוב גם קערת מים ולבדוק את המלכודת בתדירות של אחת ליום לפחות.
פיזור רעלים לחולדות
במקרים קשים, בהם קיימות עשרות חולדות במקום אחד או שישנה התפרצות חוזרת ונשנית ("מכת חולדות"), המלכודות הפשוטות והטובות לא יועילו ובמקומן יש צורך בפעולות הדברה יותר אגרסיביות.
פעולות אלה כוללות שימוש ברעלים מסוג מסוים, לרוב אנטיקואגולנט (נוגד קרישה) אותו מפזרים במקומות כמו הביוב או מתחת למבנים. רעלים אלה מבוססים על אותו האפקט שמחוללים הרעלים שנמצאים בתיבת ההאכלה, מה שמונע מהחולדות לקשור בין סיבת המוות לרעל במקום ואף לסבול מהרעלה משנית (בהתאם לסוג הרעל המדויק).
להבדיל מתיבת האכלה, רעלים אלה מחייבים שימוש מבוקר על ידי מדביר מוסמך בלבד, במטרה למנוע הרעלה של חיות אחרות בדגש על חיות מחמד וגישת בני אדם למקום הרעל.
חולדה בבית מה עושים?
אין ספק שהימצאותה של חולדה בבית היא אירוע מלחיץ ויש שיאמרו גם טראומטי. למרות זאת, צריך וגם אפשר לטפל בה כבר באותו הרגע, אפילו תוך כדי ההמתנה למדביר שילכוד את החולדה. הנה כמה מהדברים שתוכלו לנסות בעצמכם עד להגעת מדביר המכרסמים:
היכן החולדה נמצאת כעת? | מה ניתן לעשות? |
---|---|
הדברת חולדות בגג רעפים | אם יש לכם גישה לחלל הגג – הניחו בתוך קופסת נעליים חמאת בוטנים, נקניק או אפילו מאפה טרי והמתינו לחולדה שתיכנס פנימה.
יש לסגור היטב את הקופסה ברגע הכניסה ולהותיר מספר פתחי אוורור. |
הדברת חולדות בגינה/ בחצר | הדרך הטובה ביותר להתמודד עם חולדות בטבעת החיצונית סביב הבית היא לפזר מלכודות. כדאי להשתמש במלכודת כלוב ללכידה בלבד, או במלכודת קפיץ להריגה במקום. |
הדברת חולדות בביוב | אין לכם אפשרות להגיע אל תוך הביוב ולכן ההתמודדות תתרחש רק באמצעות מדביר מוסמך שישתמש ברעל נגד חולדות.
מה שניתן לעשות עד להגעתו, הוא לסתום היטב את כל פתחי הביוב ולערוך בדיקה לאיתור כשלים בצנרת הבית. |
הדברת חולדות בבית (בתוך הבית) | מומלץ לפזר מלכודות קפיץ, כלוב או נדנדה ללכידת חולדות (שימו לב שאתם משתמשים במלכודת גדולה ולא בכזו שתתאים לגודל של עכבר) ולהציב בתוכה פיתיון טעים.
בין אם המדביר יגיע ללכידה ובין אם תעשו זאת בעצמכם, יש ליצור עמו קשר לפינוי הפגר בהמשך. |
כך תדעו שיש חולדה בבית:
גללים של חולדה
החולדות משאירות גללים בנתיבי ההליכה שלהן, כך שתמצאו בין עשרות (חולדה אחת) ועד מאות (משפחת חולדות) גללים מאחורי רהיטים, גרוטאות, פחים ואפילו המקרר. לעתים יופיע גם שתן שמדיף ריח רע מאוד.
רעשי ציוץ בלילה
החולדות לא רואות טוב ולכן משמיעות קולות שעוזרים להן להעריך את עומק וגודל החלל לפני שיצאו ממחבואן. קולות אלה נשמעים גם בעת הזיווג ואפשר להאזין להם בלילה.
פירורים, עטיפות, שאריות מזון ופסולת כללית
בעיקר באזורי המטבח, המזווה ובכל מקום עם גישה למזון. אפשר לפזר לפני השינה קצת טלק או קמח לאורך הפנלים ולראות בבוקר האם יש עליהם טביעות רגליים של חולדות.
הבחנתם בחולדה או חושדים בנוכחותה בסביבה? אביה הדברות לרשותכם! טלפון אחד ומדביר מקצועי בדרך אליכם.