בין ההמלצות ממשך השנים
אנחנו נפתור לכם את בעיית פשפשי המיטה בהצלחה ועם אחריות. אז מהם שלבי ההדברה שחשוב להכיר? – המשיכו לקרוא.
מדוע נדרשת נגד פשפש המיטה הדברה מקצועית?
פשפשי המיטה (יש מי שיקראו להם "בגבגים" או "פקפקים") הם יצורים קטנטנים שגודלם בין 1-6 מ"מ. צבעם נע בין צהוב כהה לחום אדמדמם ובמקרים מסוימים הם יהיו כהים יותר.
מידי לילה הם יוצאים ממחבואם בין סדקים וחריצים זעירים כדי לעקוץ את האדם והם הופכים למטרד קשה יותר ויותר ככל שקצב ההטלה שלהם במקום מתגבר והצימאון שלהם לדם שלכם הופך לבעיה של ממש.
היכן מוצאים את פשפשי המיטה?
כמעט בכל פינה בחדר: בתוך כלי המיטה ובשלד המיטה, בתוך הבגדים ובארונות, מאחורי תמונות, על חפצים בחדר ועוד. נקבת פשפש המיטה מטילה כ-300 ביצים בשנה על הפנלים בבית וסביב השקעים ובכל מצע נוח אחר כמו וילונות, ריפודים, שטיחים ועוד.
זיהוי הצורך להזמין הדברה לפשפש המיטה
אם אתם מתעוררים משינה כשגופכם, בדגש על הבטן והגב מלא עקיצות – סביר להניח שפשפש המיטה אחראי לכך. שימו לב להבדל בין עקיצות יתוש לבין עקיצות הפשפש: הן אמנם נראות בדיוק אותו הדבר, אך בעקיצת פשפשי מיטה העקיצות מרוכזות זו ליד זו, בעוד שבעקיצות יתוש יופיעו כמה עקיצות מרוחקות זו מזו.
סימן נוסף להופעת פשפשי מיטה הוא כתמי דם קטנטנים על הסדין, לעתים גם עיגולים חומים או שחורים המהווים את צואת החרק. אפשר לנסות לאתר אותו בעצמכם בין קפלי הסדין או מתחת למזרן ולבדוק את שולי המזרן שבהם לעתים מופיעים כתמים כהים נוספים.
סבבי הטיפול בפשפשי המיטה
רוב ההדברות של פשפש המיטה מתרחשות בטיפול אחד עם השפעה מתמשכת לטווח של כמה חודשים קדימה. לא כך קורה הדבר בהדברת פשפש המיטה ונדרשת הפעם לוחמה נחושה מאוד, באמצעות מספר שיטות עבודה בשלבים וייתכן שגם יותר מסבב הדברה יחיד.
מדוע בעצם? משום שחומרי ההדברה קוטלים את פשפשי המיטה הבוגרים אך הם אינם משפיעים כלל על ביצי פשפשי המיטה.
אז מה עושים? הפתרון הוא לשלב חום בטמפרטורה גבוהה (60-70 מעלות) שבו גם הביצים אינן שורדות.
האם אפשר לבצע נגד פשפש המיטה טיפול עצמאי?
בגדול, אתם יכולים לנסות להרחיק את פשפשי המיטה בעצמכם אם תעבירו את כל הבגדים והמצעים בבית למייבש ולטמפרטורה של 70 מעלות וגם להחליף את המיטה הנגועה אם יש לכם אפשרות. יחד עם זאת, צריך לזכור שפשפשי המיטה יכולים לשרוד גם כמה חודשים טובים בלי למצוץ את דמכם כלל, כך שגם אם נדמה שהבעיה נפתרה, עדיין קיים הסיכוי להתפרצות חדשה.
מדביר פשפש המיטה יעבוד במספר שלבים עיקריים:
ניטור הנגיעות על ידי צוות ההדברה
מכיוון שהדברת פשפש המיטה קשה ומורכבת, כמעט כל המקרים בתחום דורשים נוכחות של 3 מדבירי פשפש המיטה: שניים הפועלים בתוך הבית ומדביר אחד להדברה חיצונית.
הצוות ינטר תחילה את מוקדי ההתפרצות, בדרך כלל בחדר השינה אך גם על ריפודים ובדים נוספים, בסדקים, בתוך ספרים, על בגדים ובקירות.
אריזת כל הבגדים והמצעים בבית והנחתם בקרינה ישירה
במקביל לפעולות הניטור ותחילת עבודת המדבירים, יש לפנות לתוך שקיות זבל אטומות את כל פריטי הלבוש, המצעים והמגבות מארונות הבית, לקשור אותן היטב ולהניח מחוץ לבית בשמש ישירה. חימום הפשפשים שנמצאים בתוך השקיות יביא אל מותם תוך זמן קצר.
לאחר מכן יהיה צורך להעביר שקית-שקית אל מכונת הכביסה ולכבס ב-60 מעלות.
שאיבה יסודית עם קיטור
בשלב זה המדבירים כבר מתחילים לעבוד במרץ: שואבים עם קיטור עוצמתי המבוסס על חום גבוה את כל האזורים בהם מסתתרים פשפשי המיטה בדגש על כל חלקי המיטה, חריצים וסדקים בקירות, אזור החיבור עם הפנלים, סביב שקעי החשמל, בכל הארונות, שאיבה של כל הכריות והריפודים, הווילונות ועוד.
שלב זה דורש כשעתיים של טיפול לכל חדר והמשמעות היא שפינוי הבית יהיה יחסית ארוך.
ריסוס נגד פשפשים, איבוק וטיפול בחפצים נוספים
כעת יבוצע ריסוס באמצעות חומר יחסית חזק המיועד להילחם בפשפשים העמידים, בכל האזורים שבהם בוצעה שאיבה עם קיטור ובכל פינה נוספת שבה ידוע שהפשפשים עלולים להטיל ביצים ולהתפתח.
נוסף לריסוס, המדבירים יבצעו גם איבוק לתעלות החשמל בהם נמצאים פשפשי מיטה (כתחליף לתרסיסים המרטיבים). אם התגלתה נגיעות של פשפשים על גבי חפצים, הם ייאטמו בשקיות ויועברו גם הם החוצה לשמש הישירה.
איך להימנע מפשפשים בוגרים או ביצים של פשפש המיטה?
הפשפשים אינם מגיעים לבית שלנו סתם כך, אלא עוברים יחד עם רהיטים וחפצים שאליהם נצמדו עוד קודם כמו המזוודה, הבגדים, רהיט יד שניה שרכשתם וכו'.
אם טיילתם בחו"ל, הילדים חזרו ממחנה קיץ בשטח, קניתם ריהוט מיד שניה או חזרתם ממילואים – בדקו במשך השבועיים הקרובים את הנגיעות לפשפשים והיו ערניים לעקיצות ולסימני הזיהוי הנוספים להופעתם.
אפשר גם לבדוק כבר עם ההגעה הביתה את כל תכולת התיק והחפצים ולכבס היטב את כל המצעים והבגדים. מעבר לכך, שווה להימנע מרכישת מזרונים ובסיסי מיטות מיד שניה, אלא אם תבדקו אותם בצורה קפדנית ביותר.
איך מטפלים בפשפשי מיטה?
אם מצאתם פשפשי מיטה, פעלו לפי ההוראות הבאות:
1. תיעוד הבעיה
צילום סימני הנגיעות שמצאתם בדגש על עקיצות ושליחת התיעוד למדביר כדי לאמת או לשלול את קיומם של פשפשי המיטה.
2. בידוד החפצים והבגדים
כעת חשוב שתימנעו ככל האפשר מהדבקת יתר חדרי הבית בפשפשים (אין לדעת אם הדבר כבר קרה אך עדיף לצמצם כמה שיותר את הסיכוי לכך) ותבודדו את התיקים, החפצים והבגדים שנמצאים באותו החדר על ידי עיטוף בשקיות ניילון אטומות.
3. ניעור, שמש וכביסה
מומלץ לנער את כל הבגדים והנעליים שאתם מתכננים ללבוש ולפעול באופן דומה גם לפני שאתם משתמשים בתיק או מזוודה כלשהם. רצוי להתחיל להעביר את כל הבגדים והמצעים בכביסה לתוכנית בטמפרטורה גבוהה מאוד. אופציה נוספת היא להכניס אותם לטמפרטורה גבוהה בתוך המייבש.
לאחר הדברת פשפש המיטה כל יושבי הבית ימצאו זמן למנוחה 🙂
4. הקפאת פריטים ספציפיים
פשפשי המיטה גם אינם שורדים בטמפרטורות קרות מידי ולכן אפשר להניח חפצים נגועים בשקית אטומה ולהכניס למקפיא למשך 3 ימים, עד להדברתם המוחלטת.
5. יצירת קשר עם מדביר מוסמך להדברת פשפש המיטה
על מנת למגר לחלוטין את פשפשי המיטה תידרשו לעבודה בכל השלבים המקצועיים שפורטו כאן, לעתים גם לסבב הדברה חוזר כדי להבטיח את התוצאה המלאה.
אביה בקרת מזיקים זמינים עבורכם לכל שאלה בנושא ונעמוד לרשותכם במיומנות והניסיון הרבים ביותר בישראל בהדברת פשפשי מיטה, באחריות.